Rättikan som jag tänkte använda var omöjlig att hitta i alla affärer så det blev en Janssons på blomkål istället och det blev väldigt bra!
Lite blöt i botten men det går att slå av lite vätska innan man ställer fram den eller så kan man prova att förkoka blomkålen lite och låta den rinna av ordentligt innan man gör Janssonsen (lustigt ord!?)
1 stort blomkålshuvud
1 burk ansjovis
2 dl grädde
1 skivad gul lök
200 gram philadelhpiaost
Salt
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva blomkålen i ½cm tjocka skivor och varva den med löken i en ugnsfast form. Jag som inte gillar stora bitar av ansjovis mixar ner anssovisen tillsammans med lite av spadet i osten och grädden men en stavmixer.
Bred ut röran över blomkålen och löken och grädda i ca 40 minuter. Täck med aluminiumfolie om den börjar bli alltför brun på toppen!
Blomkålsjansson räddade julen hemma hos oss. Jag och min dotter har börjat med LCHF och hon går ner i vikt men inte jag. Jag funderar på att gå över till din metod istället. Tack för en bra blogg =o)
Hej,
jag har förstått att lite surdegsbröd går bra att äta? Har du några recepttips?
Tyvärr inga hemmabyggen, men jag tycker att det är ok med någon skiva då och då om brödet är bakat på surdeg och har en hög andel hela korn i sig, Håll koll på mängden tillsatt scoker bara.
Anna! Den där snygga svarta toppen med paljetter som du har på dig på ”efter-bilden”under ”om mig”, VAR HAR DU KÖPT DEN?? Det är ju den perfekta partytoppen! 🙂 Kram
Jag har svarat på samma fråga nedan, kolla kommentarerna! 😀
Hej Anna!
Hoppas du haft en härlig julhelg. Testade keso a la Malta och det var jättegott!! Blomkålsjansson verkar ju också spännande…
…så fick jag då din kokbok i julklapp…ibland är gubbarna mottagliga för hintar. 😉 och svärmor blev glad för sin.
Ha det bra och njut av vintern.
Hälsn. från Agneta i ”Världsmetropolen” 😉
Haha, ja det gäller att välja rätt gubbe bara ;D Kul att du gillade keso ala malta! jag hörde att din svärmor var och pratade med mina söta svärisar om boken, superkul! 😀 ha det så gott själv och halka inte på promenaderna!
Dette må eg prøve i julen, elsker janssons!!
Men du, må man bruke ost i?
Jeg mener, det er jo ikke ost vanlig Janssons.
Det är färskost, det gör den lite krämigare än om man bara har grädde eftersom det inte blir krämigt utan potatisens stärkelse. Gott är det definitivt! God fortsättning! 😀