Tanken bakom min mat är alltid att hålla suget efter fel mat borta. Fel mat är mat med alltför mycket kolhydrater för det får min kropp att gå upp i högvarv och startar en mycket svårbruten jakt på mer kolhydrater.
Rätt mat är halva delen av min viktresa, andra hälften är att känna efter hur maten påverkar mig och vad som är rätt mängd för just den måltiden.
Rätt mat för mig är bla:
Livsmedel med högt proteininnehåll:
Kött i alla former, fisk, kyckling, ägg, keso, skaldjur.
Smör, olivolja, och vinäger. Inte margarin
Alla slags bladgrönsaker, broccoli, blomkål, rättika, brysselkål, aubergine, squash, paprika, gröna bönor, spenat, sparris och vitkål.
Sådant som jag äter utan dåligt samvete men håller lite koll på mängden av:
Ost, grädde, cremefraiche, filmjölk, tomater, oliver, korv, rött vin, salta nötter.
Sådant som jag äter men med ännu lite mer urskiljning:
Rotfrukter, uppkokt och kyld potatis, bröd gjort på surdeg och med hög andel hela korn, frukt, majs, mörk choklad över 70% kakao, sushi, , bönor av olika slag, frukt, osötad jordnötssmör, öl.
Det jag undviker helt: I princip allt som innehåller socker i någon större mängd, dvs. godis, chips, kakor, vitt bröd, pasta, potatismos, jasminris, couscous, cornflakes, riskakor, knäckebröd, popcorn, risnudlar, juice.
nu ploppade det upp nårga frågor i mitt huvud här. hoppas du kan svara! Varför är tomat på listan som du ”håller koll på”? tomat är väl hur bra som helst? även bönor och rotfrukter är väl ”bra mat”? och varför underviker du knäckebröd helt, det är väl det ”bröd” som är bäst att äta om man nu ska äta bröd? tack för en inspirerande blogg 🙂
Tomat hänger med sedan i början, jag kan äta tomat men för att vara en ovan jordgrönsak innehåller den lite extra kolhydrater. Samma med bönor och rotfrukter. Ok inom gi, inte ok inom LCHFm, för mig; mitt emellan! Nope, knäcke går fort ut i blodet, prova att lägga en bit i ett glas vatten får du se hur fort den löser upp sig.
hehe jo det är klart 🙂 Så en fråga till, det va hemskt vad jag frågar 😛 Är det lättare att gå ner med lchf metoden om man har mycket att gå ner? Jag har bara gått ner 1,5 kilo på två veckor medan mina kompisar, som har lite mer att gå ner, har gått ner 4 kilo på en vecka. Jag vill gå ner 3-4 kilo till men det vågen står stilla nu. Dom 1,5 kilona gick jag ner första veckan. Sen inget mer.
hur mkt kolhydrater är mycket? Jag har köpt färdig räksallad. 7 g kolhydrater per 100 g. Är det mycket? Det är inget socker i.
Det beror på hur mycket du äter av den! 😉
Om man ska hålla lite koll på grädde, creme fraishe och filmjölk så antar jag att jag måste hålla koll på gräddfil också, eller? Jag tycker att det är lättare att utesluta pasta, ris och sånt sålänge jag får ha en dressing till 😉
Ja, men hålla jåll på innebär inte att utesluta, jag väljer bara en normal mängd istället för att äta jättemycket varje dag.
Och en sak till 🙂 Är det inte bättre med vitt vin än rött?
Du menar gi-mässigt? Jo, det tror jag att de brukar säga, så länge det är torrt iaf.
okej tack. Jag tänkte göra kycklinggryta idag och jag har en burk med uncle bens sån sweet and sour sås.. Får man äta den?
Får och får… Kolla hur mycket socker den innehåller och om du väljer att äta den så känn efter senare hur ditt sockersug eventuellt påverkas av det.
Hej.
Hur är det med majs? Är det inte högt gi på det?
Mvh/Lina
Jo, det är högt GI på majs men jag kan äta det ibland utan att det bråkar med mitt sockersug och det är alltid mitt främsta mål.
Tack för listan! Jag har länge stått still nu viktmässigt och inte fattat vad jag gör för fel. Men jag tror nu att jag får i mig för mycket grädde och cremefraiche. Ska ha mer koll på det. Du skrev inget om majonäs vad anser du om det? I princip har jag en klick (rågad matsked) till frukosten varje morgon. Kanske ska börja ransonera den oxå.
// Erica
Jagh tror absolut inte att du behöver ransonera majonnäsen, den är för de flesta svår ätt överdosera. Känn efter lite extra hur mycket mat du behöver istället.
Toppen lista! Har läst din blogg till och från ett bra tag och har sen ca 2 veckor börjat tänka lite mer GI med hopp om att jag ska slippa bada med min lilla bebis i vassen till sommaren istället för ute i havet ;-)Nu ska jag plöja lite av dina recept!
Tack för toppen inspiration!
Annelie
Ja det låter väl skönt att slippa dela vassen med gäddorna! 😉 Varmt lycka till!
Önskar jag kunde gör sammma sak !
Hallojj ”syrran”!
I slutet av listan hävdar du att du dricker öl sällan, men lite längre ner nyttjar du det aldrig……
Förklaringen är väl att du är lite disträ eller….
Hadetgöttsålängesåsesvi.
Hahah, jag kanske hade drukit en av de mer sällsynta ölglasen innan jag skrev den ;D Ska korrigera den sista! Tack snälla du!
Varför har du ”koll” på mängden tomater?
Tja, de innehåller en del kolhydrater men egentligen är det inga problem för mig.
Hejsan! Har hittat hit till din blogg. Wow vilken viktresa du gjort. Vilken härlig känsla det måste vara. Har börjat med lågkolhydratkost själv för ett par veckor sedan. Det känns bra tycker jag. Det finns ju lowcarb pasta, vad anser du om den?
Jenny
Hej! Visst är det härligt! Kul att du tycker att det känns bra! Jag har aldrig provat lowcarbpasta, har inte känt behov av det hitills.
Mycket bra lista. Då vet jag vad jag ska handla mer av. Nästa gång det bär av till butiken
Du har en blog award att hämta hos mig! Tack för din fina blogg. Kepp up the hard work!
Tack snälla du!
Såna här enkla guider är så bra. Man får ett hum om ”hela grejen” liksom!
Varm kram och tack för att du har den här bloggen, den hjälper!
Ida
Skönt att höra! 😀
har du läst jillian michaels ”master your metabolism”? jag tycker den är bra. den går inte in på lchf-spåret men det är absolut back to basics som gäller och det finns många likheter!
Jag har inte läst den men sett något halvt avsnitt av henne i Biggest looser. Har väldigt svårt för hennes attityd gentemot de tävlande.
Hur ställer du dig till linser, quinoa, bulgur? Äter du det ibland?
Quina äter jag ibland men i väldigt små mängder, mest för variationsn skull, som ett par msk i en sallad. Är inte superförtjust i linser och bulgur är gjort av vete så det undviker jag.
sushi säger du! går det bra med det riset? och har du koll på vilka restauranger som inte kokar riset med socker i vattnet o grejer. eller menar du göra egen??
För mig går de bra att äta suchi ibland. Jag vet inte varför det inte påverkar sötsuget egentligen med det riset men det kanske är för att det inte väcker det pyskolggiska suget? Det är så långt i från sött i smaken.
Tack för en bra och lättförståelig sammanfattning! Jag har (bland annat inspirerad av dig) börjat 2010 med en sk. LCHF diet. Jag gör det för att i förlängningen hitta ett långsiktigt sätt att gå ner i vikt (och hitta balansen) men kortsiktigt för att hålla ner sockersuget i samband med rökstopp. Jag har nu låtit bli cigaretterna i två veckor och inte en enda gång har jag varit lockad att ta till småätande istället! Jag är övertygad om att det beror på kosten och är oerhört glad att jag har hittat ett sätt att äta som inte känns som en uppoffring. Dina recept är inspirerande och dina Keso-plättar är både mina och mina döttrars favoriter (perfekta att packa ned i ungarnas matlådor vid utflykter!) Stort tack och må gott (vilket är mitt ”mantra” för året – jag ska må gott!) NinaPX
Fantastiskt bra mantra! 😀 Det leder ju verkligen åt rätt håll i alla situationer.
Kanon bra tips att ta efter…..kanske att jag känner mig mindre full med vatten om jag undviker dom sista raderna du skriver om här…
Borde vara så, kolhydraterna drar ju åt sig vätska.
Hej,
Undrar var man hittar fiberhusk och mandelmjöl?
//Mia
I en välsorterad livsmedelsaffär men mandelmjöl kan du göra själv, bara att mala vanlig mandel i en nötkvarn.