En dietists klagan

Det har startats en studiecirkel om LCHF på min hemort och traktens tidning gjorde ett litet reportage. Det uppmärksammade genast av en dietist som i vanlig ordning tycker att alla ska äta lite av allt i en replik till samma tidning. Jag kände att jag ville svara på den. Nedan följer både hennes och mitt inlägg.

KOMMENTAR till LCHF-fantaster.

Hjärtinfarkt orsakas aldrig enbart av den mat man äter. Det är en samverkan av olika faktorer som ex-empelvis arv, kön, rökning, högt blodtryck med flera. Många faktorer är okända och sällan finns en enkel förklaring. Man kan äta nyttig mat och ändå äta för mycket. Jämför dagens portioner, muffinsstorlek etcetera med 30 år tillbaka i tiden.

Stenåldersmänniskan åt betydligt mindre mängd än vad dagens människor gör. Köttet de åt innehöll omättat fett = vilt kött och kompletterades med bär och rötter, det vill säga kolhydrater. Att vräka i sig fett från mjölkproduker har ingen gjort före vår tidsålder. Kroppen är en fantastisk skapelse och är till viss del anpassningsbar till felaktig fördelning av näringsämnen. Kroppen behöver fett men framförallt mjuka och flytande fetter samt fiskfett. Fett förhöjer smaken och ger längre mättnad.

Avstår man helt från kolhydrater, bröd, potatis, pasta, frukt och grönsaker, blir kroppen sur och bryter ner proteinförråden. I början känner man sig hög på gifter men i längden är det livsfarligt. Att utesluta livsmedel innebär risker och för lågkolhydratätare finns rapporter om både hjärtsvikt och impotens. Alla dieter ger viktnedgång på kort sikt. Svårigheten är att hålla dem. tyvärr är LCHF inte lättare än någon annan. Varför avstå färskpotatis, jordgubbar, semla eller doftande nybakat bröd? Vi bör äta av allting men i lagom mängder. Tuggar man noga och njuter av maten minskar vikten.

 ELISABET LAURELL Legitimerad dietist”

 

ANGÅENDE insändaren Ät av allt men i lagom mängd.

 Du skriver det själv: ”Man kan äta nyttig mat och ändå äta för mycket.”

Jag tror att det är kärnpunkten för många överviktiga. Vad är det som gör att vi äter för mycket? Vad är det som får svårt överviktiga människor att äta så mycket mer än de behöver trots att de vet att det är skadligt för dem? Trots att de är mätta redan efter första por­tionen?

Många dietister vill gärna tro att det handlar om bristande ka­raktär, om lathet eller ren dumhet eftersom deras råd inte följs men jag är en av de personerna som inte kunde sluta äta i tid och jag är inte något av ovanstående. Däremot är jag känslig för socker.

För tre år sedan vägde jag 137 kilo men så fort jag slutade med socker och drog ner på övriga kol­hydrater såsom bröd och pasta så var det som en dimma lättade. Jag kunde plötsligt tolka min kropps signaler och jag hade inga problem att följa dem längre. Det har lett till att jag utan den minsta ansträngning förlorat över 60 kilo av min tidigare övervikt. Något jag käm­pade för med blod, svett och tårar i åratal innan jag bytte kost, nu kom det nästan gratis.

Jag äter mig mätt och framför allt nöjd varje dag, nå­got jag aldrig blev förut, oavsett matmängd. Maten jag äter är ingen extrem mat trots att den klassifice­ras som LCHF. Visst, den innehål­ler mer mättat fett och mindre kol­hydrater än vad Livsmedelsverket förespråkar men den är inte helt utan, jag är bara noga med att välja sort. Faktum är att jag nog äter mer grönsaker nu än innan jag lade om kosten och jag mår vansinnigt bra och har gjort så hela tiden under de här senaste tre åren.

Varför avstå en semla? Jo, där­för att jag inte vill ha den längre. Den lockar mig inte det minsta. Många tror mig inte när jag säger det och det tycker jag säger en hel del om sockrets makt över män­niskan… Att ”äta av allting i lagom mängd” må vara bra för många men för oss som är känsliga för socker är det rent vansinne.

ANNA J.D JACOBSSON

Ytterligare kan man tillägga att om man ”vräker i sig fett” från mjölkprodukter som dietisten tror att alla LCHF-are gör, så är det väldigt svårt att avstå helt från kolhydrater, den ekvationen gick inte riktigt ihop .

Man kan också fråga sig hur många fall av hjärtsvikt och impotens det finns rapporterade bland kostcirkelätare..? Inga alls?

89 svar till “En dietists klagan

 1. Ännu en av dessa dietister som inte är uppdaterad på modern vetenskap,
  Ketos & ketosacidos är inte samma sak,
  Dags att hon uppdaterar sig, annars blir hon nog av med jobbet i framtiden

  !

 2. Men stenåldersmänniskan blev typ mellan 20-30 år, om personen hade tur. . Inte så bra genomsnittlig livstidslängd

 3. CharlotteTheOriginal

  Härligt att du gav dietisten svar på tal så att säga! Lustigt att dietisten skulle nämna jordgubbar som nåt man inte får äta…. Antar då att hon inte läst på särskilt mycket eftersom jordgubbar är för dom flesta okej att äta enligt LCHF. Likaså björnbär och blåbär…. Också sorgligt att se någon med den utbildningen bakom sig och som ändå tycks sakna grundläggande kunskaper om kroppens fysik. Jag hoppas att detta inte gäller dietist utbildningen i allmänhet….

  Jag hoppas att det finns dietister där ute som är nyfikna på LCHF och gör lite egna efterforskningar. Jag tycker att den ständiga diskussionen mellan LCHF’are och dietister bottnar på samma djup: TÄNK SJÄLV!

 4. Impotent? HAHAHA! Tvärtom. Man blir pilskare av LCHF mat. Vräker man i sig bröd som ju bara är energi och inga näringsämnen, semlor, potatis osv som är rent skräp, blir man fet och ful.

 5. ”Avstår man helt från kolhydrater, bröd, potatis, pasta, frukt och grönsaker, blir kroppen sur och bryter ner proteinförråden”

  Hur kan då folk bygga muskler på lchf? Och när ska de som du skriver inse att det inte heter No Carb. Man blir så *pip trött på ”kostexperter” som säger att man måste det ena man måste det andra!

  Bra svar Anna!

 6. Hej Anna!

  Jag blir så glad när jag läser ditt svar på ”kommentar till LCHF fantaster” för jag håller helt med dig! Och allra helst när det kommer till det där med att äta lite av allt. Jag känner precis som du att jag inte alls är sugen på bröd eller pasta eller bakverk längre och då känns det fullkomligt onödigt att stoppa i sig rent socker bara för att ”mysfika” eller vad det nu rör sig om. Jag har ätit LCHF (Skaldemans variant) sen 7 månader tillbaka och har gått ner det jag behöver gå ner men tänker inte börja äta pasta eller bröd för det nu när jag hittat andra nyttigare alternativ 🙂 Har nu lättat på striktheten lite och blir väldigt inspirerad av alla dina recept 🙂 Och vad gäller ”äta lite av allt” så kan jag säga att jag hade (bara) 12 kg att gå ner och jag har heller aldrig kunnat hålla mig till att äta lite av allt.

  Blir super glad av din blogg och din sprudlande personlighet som genomsyrar den! 🙂

  Mvh Julia

 7. Hej Anna

  Min sambo hade svårigheter att hålla vikten. Hon är rätt sportig och matfrisk och med aptit på livet, men i 40-årsåldern började hon lägga på sig, fick svullna och inflamerade fötter, vilket gjorde henne mindre rörlig etc. Hon kämpade envist med viktväktarna, utan att få bestående viktnedgång, hon provade Montignac, men uppnådde inte alls vad hon eftersträvade. Så en dag blev det storstädning i köksskåpen: Allt som hade med socker, mjöl och gryn, potatis, keks och bröd åkte i soporna. Vi lärde oss äta oss mätta på sovlet, dvs kött, fisk och ägg. Garnerade tallriken vackert med färska grönsaker typ sallad, paprika, tomater. Vi drack vatten med kolsyta och hade ostar som dessert. Frukosten bestod av 2 kokta ägg och te och kaffe. Hon åt enligt devisen Tillräckligt för att inte vara hungrig, till skillnad från Tillräckligt för att vara stoppmätt.

  Ganska direkt försvann svullnaden i fötterna. Efter en månad kunde vågen berätta om nedåtgående viktkurva. Vi har tillgång till en salong med Powerplate och började försiktigt träna fram våra muskler. Vi håller god koll på våra kroppar rent medicinskt och där är det bara fortsatt goda nyheter. Efter 6 veckor la vi till ångkokta grönsaker, bönor och kikärtor på burk och lite annat i den vägen beroende på vilket sovel och vilket humör vi hade. Lade också till lite yoghurt med aktiva lactobakterier till frukost och samma sort med en tesked flytande honung som dessert efter osten.

  Huvudmålet äter vi mitt på dan, ofta en 3-rätters med Entré: färsk sallad med olivolja och vinäger + ost, skinka etc, Huvudrätt: kött eller fisk med grönsaker och en Dessert: för min sambo ofta en osttallrik. På den lunchen jobbar vi båda ganska sent och äter kvällsmålet framåt 8 på kvällen, ofta bestående av lite kallskuret och sallad + yoghurten. Mellan lunch och kvällsmål äter vi inget och dricker ibland kolsyrat vatten, om lunchen kräver det. Det här är numera vårt vanliga sätt att äta sedan 3 år tillbaka. Vi har planat ut viktsmässigt på en hälsosam och bekväm nivå.

  För att uthålligt förändra och behålla sin vikt måste man byta en vana mot en annan och hela familjegruppen måste vara med på vagnen på samma sätt som vid rökavvänjning. Tillika krävs Vilja Beslutsamhet och Envishet. Man får ta till att man är allergisk mot socker, pasta och potatis, allergi brukar folk respektera.

  Vi mår jättebra, min sambo har skaffat nya kläder i storlekar som i 30-årsåldern och nu kan hon röra sig fritt och kliva ur stegen utan att få ont i fötterna efteråt.

  Må gott och lev länge!

  Dacke

 8. legitimerad, fast inte dietist

  Det saknas en del i dietisternas utbildning. vanlig enkel fysiologi skulle räcka långt.

  Mijau, låna en fysiologibok, läs på, kroppen har en fantastisk förmåga att reglera sin pH-balans, en frisk människa blir inte ”försurad”

  Att påstå att ”kroppen behöver fett(=rätt) men fra mjuka och flytande fetter(=fel) samt fiskfett(=rätt) är säkert en medveten strategi, men blir bara förvirrande för den som inte läst på.

  Vem vill ha inbyggt flytande fetter i sina cellmembran?

  Sedan följande kommentar ;Jennifer // 10 mars 2010 vid 20:56 | Svara

  Jag blir uppriktigt ledsen att se hur lätt det är för människor att smutskasta dietisterna, men är det inte forskarna man borde rikta kritiken mot i så fall? Dietisten har ju lagar att arbeta efter(= det existerar ingen lag, som säger att en dietsit inte får ge kostråd enligt LCHF!) och kan då bara ge LCHF till de patienter som fått remiss(=fel, krävs ingen remiss) av läkare om detta, eftersom en sådan kost måste följas upp angående blodtryck (= blir lägre med lågkolhydratkost), kreatin etc, vilket inte en dietist kan göra (=fel, en frisk människa kräver ingen kreatinkontroll??? har Jennifer läst fel avseende ketogen kost till barn med terapirefraktär epilepsi?). Frågorna är stora, viktiga och av stort intresse men man måste se helheten, för jag tror verkligen inte det finns någon som skulle ge kostråd som de trodde kunde ge skada för en annan människa

  Här gäller det att inte tro, utan att veta! om dietisterna inköpte lite mer adekvat litteratur, så skulle det inte kunna produceras kommentarer som denna, som dietistinlagan ovan. Det är skrämmande att en hel yrkeskår har missförstått hur människokroppen fungerar
  Dåliga lärare som startade upp utbildningen?

 9. Halloj Anna. Bra svar på inlägget. En sak som nämns alldeles för sällan när man pratar mot LCHF och stenålderskost är faktumet att dietister pratar om en balanserad kost där pasta, bröd och potatis tydligen ingår. Vad jag minns så är inte pasta och bröd en växt. Jag tvivlar starkt på att stenåldersmänniskan åt sitt köttben ihop med en skål makaroner och en skiva bröd med Becel (ironi). Sen kan man ju kanske förstå deras syn på att LCHF’are fullkomligen vräker i sig fett eftersom den allmäna synen på normal fettmängd i kost är oerhört inskränkt i dag. Själv äter jag LCHF strikt och har i dags dato tappat ca 38 kilo. Den ”höghet” som man upplever i början har nu pågått i ca 1,5 år och jag mår jäkligt bra. Jag håller med om att denna diet inte passar alla, men man bör hitta en diet som man kan tänka att hålla sig till i resten av sitt liv. Det är ju en fråga om att gå ner i vikt och bibehålla den. Inte en tillfällig lösning.

  Till alla er som ibland viker av från spåret så kan jag bara säga: ”Kör på!” och låt eran skalle inte lura er.

 10. Jag blir uppriktigt ledsen att se hur lätt det är för människor att smutskasta dietisterna, men är det inte forskarna man borde rikta kritiken mot i så fall? Dietisten har ju lagar att arbeta efter och kan då bara ge LCHF till de patienter som fått remiss av läkare om detta, eftersom en sådan kost måste följas upp angående blodtryck, kreatin etc, vilket inte en dietist kan göra. Frågorna är stora, viktiga och av stort intresse men man måste se helheten, för jag tror verkligen inte det finns någon som skulle ge kostråd som de trodde kunde ge skada för en annan människa.

  • Jag tror också att de handlar efter vad de lärt sig men jag har väldigt svårt att förstå att övervägade del av dietisterna så otroligt stålnackat vägrar lyssna på alla dem som faktiskt upplever en enorm hjälp av att dra ner på kolhydraterna. Varför finns det ingen nyfikenhet över de fantastiska resultaten som uppvisas?!

 11. Lena Elisabet

  Läste just i Bitten Jonssons bok om sockerberoende att säga åt en sockerkänslig person att ”man ska äta av allt men i måttliga mängder” är som att be en heroinist nöja sig med en spruta i veckan.

  Då är det just mycket enklare att helt avstå från de livsmedel som till största delen består av kolhydrater!

 12. Ping: Ett fallande paradigm | Kostdoktorn.se

 13. Kanon Anna!

  Dietistens sista inlägg var jättekonstigt i mina ögon… Men hon ser säkert jätterbra ut med fin kropp och har egentligen aldrig behövt ta tag i det här med matberoende. Det finns många personer med ”bra” gener därute, men i dagsläget vet jag inte som jag skulle vilja byta – det är faktiskt ok att inte beställa in efterätten, även om det bara är lite.

  LC står ju för Low Carb och inte NO Carb… vet inte varför så många tror att vi inte får i oss kolhydrater. Vi äter ju bara, som du säger, de som inte skadar oss som: grönsaker, nötter, frukt och bär och mjölkprdukter.

  Jag medger ju även att jag inte är hela vägen där än som du är Anna, men jag mår mycket bättre när jag avstår socker och jag hoppas att tiden mellan mina tillbakafall ska bli längre och längre.

 14. Annelie_LivsGlad

  Jag har också varit duktig, ätit fel, light och fiber och varit fet. Nu äter jag rätt och kommer aldrig byta tillbaka!

  Äntligen har jag ett normalt förhållande till mat!

  Jag äter 3 ggr/dag – inga mellanmål – är inte hungrig och inte sugen på sött/mat.

  Något mer som är fantastiskt är att min son som har ulcerös kolit och som också är sockerberoende har börjat äta mer och mer som jag och då får han inte så skarpa skov som tidigare. Förhoppningen är att han i längden ska kunna förstå fullt ut att det är kosten som gör det för honom (jag pratar om det varje dag) och helt sluta med socker i alla former. Han är dock inte fettskrämd 🙂 Kanske ska nämna att han bara är 15 och när jag tittade i deras lärobok så funderade jag ett tag på att riva ur sidorna i boken. Vad jag istället gjorde var att läsa läxan med honom och kommentera det som jag anser är fel och vad jag anser är rätt istället.

  Till på köpet har jag sen i mitten av januari tappat 13 kg och ett stort antal centrimetrar runt om.

  Anna – din blogg har jag följt i minst 1 år – blir så inspirerad av dig! Och glad! Visst är det härligt med färger? Tänker på din fondvägg…

  Kram
  Annelie

 15. Den där dietisten kommer med rena lögner. Dessutom vet vetenskapen vad som indirekt orsakar högt blodtryck (insulin) [1]. Vilt innehåller inte alls varken mer eller mindre enkelomättade fettsyror än t.ex nötkreatur. Döm själva…

  Rådjur: mättat = 0.6
  Rådjur: enkelomättat: 0.3
  Rådjur: fleromättat: 0.2 (sånt vi inte vill ha, tydligen vill vilda djur inte heller ha det)
  Älg: mättat = 0.6
  Älg: enkelomättat: 0.5
  Älg: fleromättat: 0.3
  Ren (utfodrad): mättat = 1.5
  Ren (utfodrad): enkelomättat = 1.7
  Ren (utfodrad): fleromättat = 0.2
  Bison (det enda prärieindianerna åt): mättat = 0.8
  Bison: enkelomättat = 0.8
  Bison: fleromättat = 0.1
  Nötkreatur (ryggbiff): mättat = 1.6
  Nötkreatur (ryggbiff): enkelomättat = 1.7
  Nötkreatur (ryggbiff): fleromättat = 0.2

  Nå? Nästan på pricken samma, oavsett om de är vilda eller ej – detta är standard endokrinologi , som dietist och våga uttala sig borde man veta bättre!

  Dessutom, mina förfäder åt inget annat än helt animaliskt hela vägen från stenåldern till in på 1800-talet [2]. Deras tänder var perfekta (man hittade inte en enda tand med karies). Det fanns heller aldrig några 30-åringar med hjärnblödning eller demens innan kolhydraterna kom in i bilden [2]. HCCAA är genetiskt och slår bara ut om man triggar dessa gener – äter man inte det som triggar generna så får man inte sjukdomen, på samma sätt är det med högt blodtryck, övervikt, alzheimers, hjärtinfarkt, cancer, osv…

  All data från SLV eller USDA:
  http://www7.slv.se/livsmedelssok/detalj.aspx?livsmedelsId=968&vikt=100

  http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl

  1. http://www.sciencedaily.com/releases/2000/11/001116081004.htm

  2. http://michelblomgren.blogspot.com/2010/03/mina-forfaders-foda.html

 16. Bra skrivet av dig Anna- och många bra insändare och svar också! I en perfekt värld är ingen överviktig/underviktig och alla äter precis så mycket som deras kropp kräver, men, men… Har man problem med att äta lagom med socker och vissa kolhydrater så är det väl nästan som om man har problem med alkohol och rökning. Och vilken hälsorådgivare skulle säga till en alkoholist att bara du dricker lite, och sakta så klarar du dig nog! För många av oss med problem med sockerintaget funkar ju ”missbruket” på samma sätt. Fortsätt du att skriva sansade svar på snurriga inlägg!/helene

  • Ja, det är förstås att relatera till något som man aldrig upplevt själv. Vet man inte hur intensivt suget kan vara utan tror att det bara handlar om brist på karaktär så kan det ju förstås lite underliga kommentarer.

 17. Anneli Björk

  Tack snälla söta Du o jag såg det i tidningen o så även min sambo! Pratar om detta en del då 10kg av gjort ett par klädstorlekar och det är underligt hur mycket folk ORKAR komentera mitt tillvägagångset så jag förstår tanken av att behöva ”försvara” mig, SOM NÅGON SKREV!?
  Fick mig föresten en liten tankeställare på damiddag nyligen då några trodde att jag led när jag njöt o det gick kanonbra när Vi lagade mat ihop och en av mina väninnor tuggade nikotintuggummi under tiden VI fixade fastän det var så många år sedan hon slutade att jag inte ens upplevt det osv…
  MEN, så himla knepigt att jag måste få höra nä men när skall Du börja äta som VANLIGT igen då?
  Jag säger bara njutningsmetoden (Lchf!)
  -gäller för mig och mycket handlade det om att välja bort öl mot vin o whiskey…
  TACK till alla som har inspirerat mig & då Väldigt mycket Du Kära ANNA!
  Kramiz från Anneli

  • Tack själv! 😀 Visst är det underligt, jag tycker att det verkar vara så tydligt för de flesta hur bra de mår av att dra ner på kolhydraterna, men ändå ska det kommneteras och ifrågasättas…?

 18. Heja Anna!

  Jättebra svarat – tycker Thomas H. 😉

  Sicket skolboksinlägg av dietisten – måste vara en ganska så ung person?

 19. Om man är sockerberoende, äter LCHF och därmed kommer ur sitt beroende. Vad är det som gör att många faller tillbaks till kolhydrats och godisträsket?
  Du skriver att du inte alls är sugen på sötsaker eller bröd osv, men jag vet många som efter månader med LCHF fortfarande känner sug efter vissa maträtter eller en semla. Slutade ditt sötsug direkt när du började med LCHF?

  Jag har gått ner lite över 30kg på 1år. Genom att äta mindre och bara äta godis och kakor på lördagen. Har oxå funderat över om jag är sockerberoende och är väldigt nyfiken på LCHF. Mina överviktsproblem sitter i min hjärna, förr åt jag fast jag var proppmätt, riktigt tryckte i mig. Men när jag fick bukt med mina hjärnspöke löste sig det andra också. Jag blir fortfarande sugen på vissa saker, men idag kan jag kontrollera det. Kan äta med måtta.

  Har ca 15kg kvar att gå ner och jag är sugen att prova på LCHF! Din blogg är en inspiration även för dem som inte är LCHF:are 🙂
  Karin

  • Jag tror att det kan vara lätt att tro att man är ”botad” efter en tid utan sötsug och börjar tro att man klarar av att äta iaf lite av det där som man inte borde äta och sedan trillaqr man lätt dit igen. Själv känne rjag att det är viktigare att få fortsätta så här bra än att riskera återfall.

  • För mig kommer sockerberoendet inte tillbaka för att jag plötsligt får ett sug. Utan det kommer på grund av att samhället inte är uppbyggt för att äta LCHF, och att det ständigt kommer frestelser som är svåra att säga nej till.

   Tillexempel när man är bortbjuden, umgås med vänner m.m. Om någon har stått och gjort en tårta flera timmar känns det taskigt att tacka nej, och man tar en bit. Genast sätter suget in och det är väldigt svårt att stå emot nästa frestelse + att ”allt eller inget” tänkandet tar fart. ”nu har jag ju redan sabbat för mig själv, så nu kan jag lika gärna ta en bit till”.

   Sen har det också med minnet att göra. När jag var liten åt vi alltid godis och kakor då det hände något kul. På helgerna när man är var ledig, på födelsedagar, när man reste, gick på bio – sötsaker är förknippade med glädje, och därför är det väldigt svårt att ta bort sockret och kolhydraterna. För det blev ju en del av vad som man uppfattat som glädje… När man sen har dessa glada stunder booorde sockret vara där, och det är svårt att avstå från det då vilket också kan leda till kolhydratåterfall.

 20. Personligen har jag aldrig haft problem med övervikt. Däremot har sockret ställt till det för mig på annat sätt. Man förstår att något är fel när man bara ”måste” ha något sött, annars blir man sur, krängd och rastlös. Nu med Lchf fungerar magen bättre, utan uppblåsthet och magknip. Dessutom måste jag inte hela tiden längta efter mer att äta för att hålla kicken igång. Det känns verkligen som man blivit fri från ett missbruk och det är underbart!

 21. Jo, de kom tydligen med! Jag har fått mail av flera som sett det iaf. 🙂

 22. Jag har aldrig hört talas om den dieten.

 23. hej Anna,

  Jag vet inte om det är jag som har missat något vad gäller LCHF.. När jag läser dietistens inlägg så kan man tolka det som att men endast lever på fett o mejeriprodukter som LCHF-are. Jag måste säga att för min är det inte alls så. De kolhydrater jag har valt bort har ersatts med en massa goda grönsaker istället.

  Tackar dig för din inspiration!

  // Anna

  • Hahaha, ja det är ju just det! Klart att det finns extremfall men det är väldigt få som inte äter särskilt många kolisar. Det är faktiskt väldigt svårt att inte få i sig några kolhydrater alls!

 24. Hej Anna och alla ni andra som står på er!

  Ja, jag är sockerberoende. Jag har varit på LCHF-kost och mått bra men så trillar jag dit igen. Det börjar med någonting litet och så blir det bara mer och mer. Nu tänker jag ”en liten smörgås på morgonen ska väl kunna fungera, Man ska väl kunna äta lite av allt?” men så kommer suget. De perioder som jag ätit LCHF har jag mått skitbra men så har jag så himla svårt att låta bli att lyssna på alla ”som vet” hur man ska äta. Och vem är det jag straffar när jag går tillbaka till ”normalkost” – jo mig själv.
  Jag älskar fikabröd, choklad och godis! Fast jag hatar mig själv när jag äter det. Så vad håller jag på med?!
  Nej nu måste jag ta mig i kragen och ändra mitt beteende. Jag vet ju att jag kommer att må kanonbra när jag äter rätt och att suget försvinner. Jag har också varit där att jag hör när min kropp säga ”hungrig el törstig” nu säger den mest ”sugen”. Fast redan nu funderar jag på hur jag ska försvara mig mot alla ”hemma-dietister”.
  Jag får helt enkelt ”komma ut” och erkänna för alla att jag är sockerberoende. Blir de för elaka så måste jag stå på mig! Jag får ta min tillflykt i cyberrymden och hitta alla er som lyckats/lyckas och bli peppad av era kommentarer istället för att köpa en chokladkaka.
  Det är inte lätt när man vill vara alla till lags men det är helt tokigt att missa att den viktigaste personen mår bäst dvs jag själv. Så vem f-n lurar jag?
  Finns det någon föreningen som heter AS dvs Anonyma Sockerpundare?
  Tack till er som orkar läsa detta – jag har iaf bestämt mig (igen) för att nu är det slut med socker/mjöl för mig … och jag tror att det hjälpte lite att skriva ner det här!

  Hälsningar Suz :o)

  • Ja, det är det svåra, att ständigt påminna sig om hur lätt det är att trilla dit. man mår ju så bra, självklart ska man väl klara en liten smörgås, eller en pastasallad vid sällsynta tillfällen?
   De flesta av oss gör inte det utan en lite sak leder till en större och sedan är ekorrhjulet igång igen. ..
   Lycka till nu!

   • Jag känner igen mig så otroligt mycket i det här! Jag kan visserligen inte komma fram till om det är pga slapphet och att jag inte vill det tillräckligt mycket eller om det verkligen är så att en liten kaka eller en liten påse chips faktiskt bråkar för mycket med systemet för att jag ska orka stå emot. Antagligen är det en mix av de båda. Samtidigt inser jag att det ligger mycket i det sistnämnda. Om jag vill uppnå en långvarig förändring så måste jag skippa allt vad onödigt socker och bakverk heter. Dessutom vet jag att det kommer öka min frihet i det långa loppet även om det just nu känns som en inskränkning av min ”frihet”, att inte kunna använda maten som en tillflyktsort.
    Men som Suz skriver, jag mår så otroligt mycket bättre de perioder som jag sköter kosten pedantiskt.

   • Jag tror som du, för de flesta är det en mix av båda. Visst blir det lättare när man avstår helt!

   • Hej Anna!
    Ser att vi fortfarande gör inlägg på denna länk. Vill bara berätta att jag idag har passerat dag 10 (delmål 1) i mitt nya liv. För att inhämta inspriation och inte tappa fokus har jag skummat båda dina böcker, läst Fettskrämd och Martin Ingvars bok Hjärnkoll på vikten som jag verkligen kan rekommendera till alla som inte läst den. Jag mår kanon, byxorna sitter lite lösare runt ”midjan” och jag har så himla mycket energi (trots att jag åkte på en halsfluss och äter penicillin, är inte det fantastiskt?).
    Dessutom klarade jag mitt månatliga besvär utan så mycket som ett litet godissug! Det är så att man blir tårögd!
    Nu är jag på spåret och mår så himla bra. Så varför ändra ett vinnande koncept? På lördag ska jag på middag och då har jag bestämt att alla kolhydrater som är snabba och söta får vara för min del. Den kommentaren om heronisten från Bitten Jonssons bok ska jag lägga på minnet. Den blir bra att kunna ta till för att tysta alla som tycker att ”en liten är inte farlig”.
    Kramar Suz

 25. Hej Anna!
  Tack för en inspirerande blogg. Inlägget väcker onekligen känslor…

  ”Alla dieter ger viktnedgång på kort sikt. Svårigheten är att hålla dem. tyvärr är LCHF inte lättare än någon annan.”

  Vad pratar hon om? Märkligt att en dietissa missat hela poängen med LCHF: suget försvinner; kontrollen är din! Varför har de som skall råda en aldrig någon egen erfarenhet? LCHF fungerar och får alla som provar att må tipp topp!

  Överviktiga har sällan dålig karaktär. Överviktiga vet oftast exakt vad de ”ska” äta och är noggranna med det. De äter som livsmedelsverket, nyckelhålsmärkningen, skolsköterskan, viktväktarna, hemkunskapsläraren etc. har lärt dem. Nämligen fel… Tyvärr.

  Jag har också varit duktig, ätit fel och varit fet. Nu äter jag rätt och kommer aldrig byta tillbaka. Äntligen har jag ett normalt förhållande till mat! Och min kropp!

  • Ja, det är verkligen en kärnpunkt! De har inte en aning om hur starkt begäret kan vara och de har uppenbarligen inte en anining om hur det känns när det upphör, hur lätt livet plötsligt ter sig.

 26. Det är så skönt att någon som har haft ett sockerberoende är lite ”känd” så att även vi lchf:are får säga vårt. Känner igen det som du skriver Anna, framförallt måste jag säga att det är helt sjukt att någon som är utbildad dietist tror att lchf handlar om att vräka i sig fett!? Det handlar ju oxå om att få i sig rätt fetter… Helt rätt Anna och skönt med lite intelligens i hela debatten…

 27. Heja Anna! Jag håller med om vart enda ord du skriver! Det är enkelt att äta ”lite av allt” om man inte upplever det som man inte överlever kvällen om man inte tar lite till och lite till och lite till ur godispåsen…

  Hittade en annan blogg där tjejen fått mer eller mindre smarta svar:
  http://blogg.aftonbladet.se/fetfulochmotbjudande/2010/02/det-ar-inte-mitt-fel-att-jag-ar-fet

  ”överviktiga är inte bara elaka mot sig själva pga att ni kommer dö tidigare, ni är även elaka mot dom som EGENTLIGEN behöver det”

  Jag blir så arg så jag kan inte ens ta mig för att svara….

  • De har inte en aning om hur det känns, de flesta tror att det bara är en omskrivning för dålig karaktär, de själva är ju minsann också sugna på godis ibland men klarar ju av att sluta i tid, bara tack vare sin karaktär… Jojo.

 28. Sånt där kan verkligen provocera mig! Och det är oftast dem som aldrig själva lidit av stor övervikt som påstår att man kan äta av allt, fast i lagom dos.

 29. Vad bra skrivet Anna!
  Jag blir så ledsen att inte läkare, dietister och forskare förstår att det finns vissa grupper i samhället som blir matmissbrukare av att äta socker och kolhydrater.

  Jag har öppet (efter långt erkännande för mig själv att jag är matmissbrukare/sockerberoende) börjat tala om för folk i min omgivning att jag är känslig för socker vilket leder till ett matmissbruk hos mig. Därför försöker jag att avstå från de sötsaker och kolhydrater som de bjuder mig på. Jag förstår att de inte förstår mig ÄNNU….men jag tror att ju fler gånger de hör mig säga det, till slut förstår fler och fler människor (även dietister mfl.) att detta är ett stort problem för vissa i vårt samhälle och som leder till övervikt.

  Kämpa på alla LCHF:are!

 30. Applåder från Lappland!

  😀

 31. Jag äter allt, och har lyckats gå ned 44 kg. För mig finns det inga förbud och det har funkat bäst för mig. Men självklart kan ju inte det fungera för precis alla.

  Man måste hitta sin egen grej! 🙂

  • Ja det är klart att det finns unika vägar för oss alla. Hade jag inte utvecklat den här känsligheten för socker så hade ju lite av allt-metoden naturligtvis underlättat. Grattis till dina -44! 😀

 32. Heja dig!
  Mycket bra skrivet! Kram Lena

 33. Bra inlägg, Anna! Det är viktigt att vi som har ett hum om verkligheten berättar om våra erfarenheter.

  Sten Sture
  – 65 kg ner på naturlig mat.

 34. Jättebra skrivet Anna! Det är just den här sortens sansade,sakliga och välformulerade debattinlägg som behövs för att bemöta LCHF-motståndares argument. Man vinner stort i längden på att inte dras med i pajkastningen.. You go girl 🙂

 35. Jag tycker det är skrämmande att en dietist, som får lön varje dag för att vägleda människor om kosten inte har en susning om att t.ex. semlor är som heroin för vissa människor. Varför är dom så rädda, jo för om dom erkänner t.ex.LCHF så erkänner dom ju också att allt det dom lär ut är FEL. Den här dietistens slutkläm är bara för mycket, vad var det nu; ”Tugga långsamt och njut av maten så minskar vikten” Jag tycker alla dietister skulle gå på kurs hos Anna.
  Jag bytte till ” Anna- kost ” för ett år sen å mår bra, har gått ner 19 kg, just nu står det lite stilla ,men snart går det neråt igen. Skulle jag äta semlor å pasta igen skulle jag snart vara uppe över 110 där jag var för ett år sen.

  • Jag tror ju ändå att det kommer från hjärtat, men det är dags att öppna ögonen för lite fler verkligheter än deras egen. Rönen ändras, vi är så många som delar denna upplevelse av kosten, varför är ingen intresserad!? För mig är det obegripligt!
   Varmt grattis till dina -19, sitter fint så här innan våren va?! ;D

 36. Bra skrivet Anna, ett efterföljande svar från dietisten hade varit på sin plats=)
  Det är väldigt lätt att hänvisa till rapporter med hjärt och impotensproblem utan källa? Varför kommer inte fördelarna med LCHF fram?
  En gjorde ju det och det var din och jag tycker det va bra gjort!

 37. Älgskav innehåller mer mättat fett än enkelomättat i %. Bacon innehåller tvärtom mer omättat än mättat.

  Be dietisten köra lite siffror igen i sitt dietistprogram!!

 38. Hon har aldrig haft några viktproblem eller varit stor.. ”Tuggar man noga och njuter av maten minskar vikten”.. pyttsan!

 39. Hade man problem att bygga muskler när man laddade med pasta och ris, så är de problemen borta med laddning med ägg och kött. Bara att dricka vatten och slippa de sockerklistriga powerbarsen när man anstränger sig är ju underbart, och man spar ju pengar.

 40. Hej Anna!
  Bra skrivet!!!
  Jag blir så himla matt påatt vissa människor inte kan låta bli att lägga sig i saker de inte begriper.
  Jag brukar säga: ”Viktväktare? Jaha, om det funkar för dig – Grattis!”.
  Varför inte bara låta folk äta vad de vill, utan att smutskasta?
  Tack för bästa bloggen!

  Kram Anna

 41. jag undrar lite över det som dietisten skriver om att man blir försurad om man baserar sin föda på kött/animaler?
  jag behöver fakta omkring detta argument som ofta framförs av veganer…
  Kunde någon av alla bloggare gör ett inlägg om detta vore jag tacksam.

 42. Vore trevligt om man någon gång fick se en dietist låta egna ord föra deras talan, det där är i vanlig ordning nästan ord för ord exakt samma tal jag sett ett dussin gånger så här dags. Det är som att höra ett gäng papegojor skråla ett inlärt tal… vilket kanske exakt vad det är 🙂 Dagens utbildningssystem uppmuntrar ju inte direkt självständigt kritiskt tänkande.

 43. Mycket bra skrivet Anna! Det är ju pga att man lyckas bryta sockersuget som man äter mindre. Stenåldermänniskan åt fett kött och höll sig mätt på det. Bär åt de väl vid säsong = sommar och höst, för att lägga på sig ett fettlager för att klara vintern. Numera har vi ständig sommar vad det gäller kolhydrater. Ska man gå ner i vikt gäller det att se till att det är vinter i kolhydratintaget jämt. Kolhydrater triggar sötsuget. Tidigare var jag ständigt sugen på något. Maten hann inte komma bort från matbordet förrän jag åt godis och det bara snurrade på. Numera med LCHF håller jag mig mätt längre än min man som äter ”normalkost”. Inget småätande mellan målen – kommer inte ens på tanken.

 44. Hej Anna.
  Vi har äntligen gjort ett val och valt LCHF diet med viss lutning åt GI.
  Vi har provat viktväktardiet och det funkar helt enkelt inte med vår livsstil – man äter för många gånger!
  Vi är kock och fd kock i familjen, med utbildning i specialkoster och jag har gått till dietist i en period.
  Vi har levt på lightprodukter genomgående, fiberrika bröd osv…..utan resultat…

  Efter 6 veckor på LCHF har jag gått ner knappt 5 kg (vägrar väga mig så jag är inte 100:) mannen (som väger sig har gått ner mer! På viktväktar diet hade jag inte denna tidiga viktnedgång.

  Vi har aldrig varit så bra i ”magen” som vi är nu, vi har mer energi och vi har lärt oss att det är en stor skillnad på (socker)sug och hungrig. Detta ser vi som en ren bonus!
  Jag som egentligen inte är en stor köttätare och inte äter fläsk/nötkött kan faktiskt få detta att fungera ändå.

  Vi tror att vi alla är olika, vissa saker fungerar för somliga andra för oss som inte är där rent kroppsligt! Vi hoppas stenhårt att vi hittat vår väg nu och drar stor nytta av dina och andras publicerade recept, de är ett suveränt verktyg på vår resa så tack för att du delar med dig.
  Ewa

 45. Undrar om jag någonsin kommer sluta med socker efter nästan 40 års beroende somleder mig till helvetet varje dag av övervikt?

 46. Bra skrivet Anna !

  Man kan ju undra varför dietisterna är så arga på LCHF men det är inte så svårt att förstå om man tittar på :
  http:// http://www.drf.nu
  och där väljer ”Företag” — de måste vara lojala med sina sponsorer.
  Men det finns motsatsen också såsom Helena Persson i: www. annonsbladet.com vilken har studerat vidare hur världen ser ut i dag.

 47. Återigen en dietist som tror sig veta. Det de inte vet är att vi blir mätta på naturligt fett, inte att vi ‘vräker i oss mejeriprodukter’. Vet inte dietister att med för mycket mejeriprodukter fungerar heller inte viktminskningen med LCHF? Uppenbart är att de inte är intresserade att ta reda på vad vi faktiskt äter, de bara tror att vi äter en massa fett och kött. Suck.

 48. Har precis som du slutat med socker och vetemjöl för 10 månader sedan,och är som en annan människa, förut var jag sockerberoende,men det har tagit många år och många bantningsmetoder innan jag kom fram till det
  Nu har jag tappat 18 kilo och mer ska det bli,allt är mycket bättre,hälsa humör kärleken förhållandet,roligt att röra på sig och att köpa kläder
  ,jag säger som du varför ska jag äta semla,jag är inte sugen på något sött över huvudtaget,äter hellre en god middag,och tycker fortfarande att det är roligt att träffa kompisar på stan o ta en fika,tycker det är lyxigt o få en kaffe latte i ett stort fint glas

 49. Mycket bra skrivet Anna!
  Vad jag bara inte kan förstå är varför det ska behöva vara ett sådant hallå och tjafs kring vad folk äter och inte äter. Det är väl egentligen upp till var och en vad han eller hon stoppar i sin mun!
  Mår jag bra av LCHF kost så äter jag väl enligt den dieten/metoden precis hur mycket eller lite jag vill utan att någon besserwissare eller ”expert” ska lägga sig i det!
  Vill jag förmedla till vänner, släkt och alla jag känner hur bra jag mår genom att äta LCHF (och hur många kilo jag gått ner) så gör jag väl det också utan att ens behöva be någon om lov innan jag göra det. Sedan är det ju upp till var och en att bedöma vad de vill eller inte vill äta.
  Det största felet med människor (och framförallt då svenskar) är att de tror att de MÅSTE följa Livsmedelverkets och de indoktrinerade läkare och dietisternas sk goda råd och expertutlåtanden.
  Börja tänk själv och gör för sjutton som du själv vill, känner och har lust för att äta och göra.
  Det är vad JAG vill, och inte vad andra vill att jag ska äta som gäller.
  Ha en bra helg och tack för ordet 😉

  Kram Eva

  • Ja, när det gäller maten så borde alla känna sig tillåtna att lyssna på vad just deras egna kroppar svarar väl på
   Det innebär både att vi ska få äta fet mat i lagom mängd i fred och att de som mår bra av ett opar potatisar till fisken ska få göra det. Förstår inte varför det ska bråkas så sabla mycket om det…

 50. Hej Anna!! Mycket bra skrivet – varför är folk så okunniga??? När det sen dessutom kommer från en dietist så undrar man…….När det gäller oss som inte tål socker, så är ju valet av vad vi stoppar i vår mun jätteviktigt. Jag är så lycklig varje dag med LCHF, just pga att sockersuget är borta. Jag njuter av denna kost och äter avsevärt mindre mängd mat idag än vad jag gjorde innan. Så HEJA LCHF och klapp på axeln till oss som har äter enligt denna metod.

 51. Du har så rätt 🙂
  Mamma Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s