Kostdoktorns snabbkurs i kolesterol

Ett av de återkommande frågorna kring lågkolhydratskosten är hur det går med kolesterolet.

Våran gode Kostdoktor förklarar alldeles utmärkt här:

Kolesterol

8 svar till “Kostdoktorns snabbkurs i kolesterol

 1. Hej!
  Vill ställa en fråga ang. mina blodfetter. Har tagit blodfetter och nu fått svar att S-Apo A1 är 1,66, S-ApoB är1,28, S-Apo B/Apo A1 är 0,77. Hb 149 och P-glucos 6,9. Den läkare som tagit del av provet vill att jag ska ta en tabl. Simvastin till natten. Känner mig inte riktigt motiveradd till detta. För övrigt tränar jag styrka 3 ggr/v och går ca 45 min 3ggr/v.

 2. Go kostdoktorn GO

 3. säg sanningen i stället

  ”Drick mycket Coca-Cola och du får högt triglyceridvärde”
  Än sen, ät fett och det höjs tillfälligt, du måste först visa att triglycerider är skadliga,

  ” Även triglycerider skyddar
  Triglycerider består av tre molekyler fettsyra bundna till en glycerolmolekyl. De är olösliga i vatten och transporteras av lipoproteiner, precis som kolesterol. De flesta förflyttas med VLDL (very-low-density-lipoprotein) och av chylomikroner, emulsifierade triglycerider som uppträder i stora mängder efter ett fettrikt måltid, i synnerhet i blodkärlen som dränerar tarmen.
  I många år har man känt till att blodets halt av triglycerider stiger kraftigt vid sepsis (blodförgiftning). De allvarligaste symtomen vid sepsis beror på endotoxin. Mycket pekar på att även triglycerider skyddar oss mot endotoxinets effekter, till exempel överlever försöksdjur en annars dödlig dos av endotoxin om man strax innan injicerar stora mängder triglycerider. Det upptäckte Hobart W. Harris och hans team vid San Francisco General Hospital och de drog därför den slutsatsen att de höga halter av triglycerider man ser hos patienter med sepsis är ett normalt och hälsosamt fenomen, ett av de många sätt immunsystemet använder för att skydda oss.▼ Då bakterierna vid sepsis som regel kommer från tarmen är det tursamt att just tarmkärlen innehåller stora mängder triglycerider.”
  Där det brinner finns det brandmän, ”blodets halt av triglycerider stiger kraftigt vid sepsis” slutsatsen är enligt dig? triglycerider orsakar sepsis.

 4. På vilket sätt har Doc fel menar du ?

  Högt triglyceridvärde i prover är en indikator på en snedvriden kolesterolfördelning. Drick mycket Coca-Cola och du får högt triglyceridvärde !

 5. Hei Anna 🙂

  Kostdoktorns snabbkurs er så bra og lettforståelig at jeg har oversatt den til norsk for at nordmenn skal få lære om kolesterol også.
  Jeg kjenner til flere som har hatt stor nytte av den 🙂

  Selv om svensk og norsk er veldig likt så er det mange som sliter med å lese en sånn tekst på svensk.

  Du kan jo se her: http://lenabeatrice.net/generelt/minikurs-om-kolesterol/

 6. säg sanningen i stället

  Doc kan ha helt fel. Uffe R tror jag har mer rätt.
  http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

  varför skulle Triglycerider vara en riskfaktor, märkligt en kroppsegen molekyl vi inte kan leva utan, helt plötsligt är dödlig.
  SLV ” Triglycerider
  Triglycerider utgör huvuddelen av fettet i vår mat och i våra vanligaste matfetter, till exempel smör, margariner och matoljor. Det mesta fettet i våra kroppar består också av triglycerider, och finns lagrat i fettväven.”

  Hela tanken att livsnödvändiga ämnen skulle vara farliga är märklig, livet existerar inte utan kolesterol, triglycerider, glukos (i blodet), livet på jorden har haft miljoner år att anpassa sig till dessa ämnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s