Varför går jag inte ner i vikt?

Nu när våren värmer och sommaren närmar sig får jag känslan av att allt fler fokuserar på sin viktminskning. En ständigt återkommande fråga är denna: Varför går jag inte ner i vikt?

Det är också titeln på en helt lysande bok av Sten Sture Skaldeman som svarar på just den frågan.

I boken får du svaren på hundratals frågor i just detta ämne. Några av rubrikerna:

 Sätt fart på fettförbränningen.

 Du missar hälsovinsterna.

 Vad betyder känslighet för olika födoämnen?

 Hur undviker man att gå upp igen?

Fler smarta tips på väg mot sommaren:

Ett forum för dem som äter en kolhydratsfattig kost hittar du på Kolhydrater i fokus.

Recept hittar du bla på mina bloggar eller i mina böcker

 

Du kan också prenumerera på LCHF-magasinet  som handlar om mat, hälsa och viktkontroll.

23 svar till “Varför går jag inte ner i vikt?

 1. Hej Anna.. 😀
  Jag har läst på om LCHF men flera saker som jag inte får svar på är hur stora portioner ska man äta och hur ska portionerna se ut? Och är det okej att äta keso och fil som frukost eller räknas det som lätta mejeriprodukter? även hur mycket frukost bör man äta? Jag har ätit detta i ca 8dagar nu.. men jag känner inte att det händer någonting i kroppen. Ska man dricka mycket vatten som man ska när man går på diet ( ca 1-2l/dag)?
  Hoppas du kan ge mig svar 😀
  MVh Emelie

 2. Hej Anna!
  Då jag har läst i din blogg och sett att det finns en annan Åse som skriver tänkte jag använda mig av nr II, så du vet att det inte är samma person som tidigare…=)
  Har läst om din avundsvärda resa=)
  Du har varit enastående och resultatet kanon!
  Då jag har nästintill 20 års erfarenhet av jojobantning :-S fastnade jag för LCHF, där du faktiskt var en del av inspirationen…
  Jag har nu ätit enligt den strikta versionen i närmare 3 veckor- men resultatet låter sig vänta…
  Har totalt gått ner 2 kg och trodde att när man har ca: 25 kg övervikt att resultatet inte skulle låta vänta på sig…
  Vad tror du om att LCHF är till för alla? Eller tror du att det kan vara så att det inte är så att det fungerar på alla?
  Jag mår jättebra, är aldrig hungrig, får inga blodsocker fall, känner mig på gott humör och faktiskt lite piggare…maten är enormt god, men jag är däremot skraj att äta ngt med kolhydrater – då jag inte vet om det skulle stanna av min viktminskningsprocess ytterligare… Jag använder mina kolhydrater till kål, broccoli och ovanjord grönsaker… Är rädd att använda bär och youhurt…
  Jag hoppas verkligen detta fungerar på mig – då, som du vet, det är oerhört jobbigt att ha övervikt…
  Vore skönt att för första ggn på många år få känna sig ‘normalviktig’…
  SÅ snälla Anna…håll tummarna för mig=)
  Varmaste hälsningar
  Åse (nr II)

  • Hej Åse nr II!
   Jo, jag tror att alla kan gå ner i vikt med LCHF. Det som gör det möjligt är dels det rent biologiska med den minskade insulinutsöndringen men framföralllt så gör den här kosten det väldigt mycket lättare att äta lagom mycket mat. Det kan ta tid att ställa om huvudet efter den nya portionsstorleken så det händer att en del äter lite mer än vad de behöver för att kunna gå ner? Testa om du kan välja lite mindre mat utan att bli sugen mellan målen?
   Klart att jag håller tummarna för dig! 😀

 3. Hur kommer det sig att folk som säger att de har gått ner i vikt och bara vill hjälpa andra att ”hitta rätt väg” utnyttjar detta genom att skriva flera böcker och ta betalt? Är inte det att utnyttja oss feta människor som redan köper så mycket vad gäller kost och diet? Olika tidningar och tabletter och mirakelmaskiner och allt vad det kan vara ?? Är inte detta ännu en bok som egentligen påstår samma sak som vi redan vet? Egentligen finns ju all information redan gratis, tillgänglig på tusen olika forum på ex nätet?

  • Jo det kan det vara. Det kan också vara som du skriver att svaen finns på nätet, i en blogg som min eller att det kommer efter ett långt mail? Böcker brukar vara valfria att köpa men tar väldigt mycket tid och engagemang att skriva.

 4. Ännu en bok till önskelistan!

  Jag har ju långa platåer och rasar inte direkt i vikt men det tuffar ju på ändå… och åt rätt håll för det mesta! 😉

  Idag nåddes det magiska 80kg-strecket.
  Tänk att det kan kanske snart stå en 7a först..?

  Det är stort när man började på 106 kg!

  Tack för att du skriver och inspirerar

  Med varmaste fjällhälsningar

 5. I dag fick jag hem Skaldemans bok. Hoppas att jag där kan finna lösningen på min uteblivna viktminskning! Jag har ätit LCHF sen april förra året, med uppehåll några månader under sommaren, men har INTE TAPPAT NÅGOT! Även om jag mår bra så vill jag även bli smal. Har trots allt ca 25 kg att bli av med.

 6. Kicki Eriksson

  Hej Anna!
  Jag kastade mig direkt över en prenumeration på LCHF-magasinet. Jag visste inte att det var på G ens så tack för informationen.
  Jag är helt och hållet en LCHF:are i mitt hjärta. För, för mig finns inget annat sätt. Om jag vill må bra vill säga 😉
  Tack för en härlig energigivande blogg!

 7. kanjagkandu

  Hej Anna, inhandlade din nya bok i helgen… längtar efter att den dyker upp i brevlådan. Ska bli skönt med lite nya idéer. Hoppad din valborg varit kanon!

 8. Jag har ätit LCHF i några dagar nu, efter att ha börjat förra veckan med någon vansinnig variant på flygvärdinnediet. Tidigare har min viktminskning varit så trög att jag har gett upp efter ett par månader (om ens så länge) och sedan har jag gått upp igen. Jag tror att tålamodet är den värsta fienden och att jag måste lära mig att stå ut när viktminskningen är liten eller obefintlig. Att äta mat som är god och gör mig mätt tror jag är receptet för mig, för om jag äter torr och tråkig mat, späker mig och samtidigt inte går ner, är det förödande för motivationen. Med LCHF är jag övertygad om att jag kommer att kunna stå ut. Sedan – att blogga om mina erfarenheter och känslor är ett bra sätt att bearbeta och hålla modet uppe. Offentlighetens ljus gör underverk för den som är på väg att ge upp 😉

 9. Mmmm… det här känner jag igen… Jag har kommit på vad det är (iallafall för mig): Man hittar på saker som är ok att äta för att man bara inte kan låta bli. För mig börjar det med popcorn (ingen aning om varför) först blir det en micropop lite då och då och sen kör jag med det varje kväll… sen blir det bara värre och värre. Usch!! Kör en nystart för mig själv imorgon. Skulle ha kunnat börja förra veckan men var tvungen att köra en mindgame med mig själv annars vet jag hur det slutar… popcorn! Jag hoppas att jag kan vara stark denna gång. Skrev ner en mening (bland några andra i min satsning ”Why I do it” som jag tror kommer hjälpa mig ganska mycket: ”I give up eating wheat and sugar because they are NOT the core of my happiness, people I love and things I accomplish are!” (Ibland får jag till det, haha). Det är allafall en av delarna i min nya motivationsresa som börjar imorgon! Är nyfiken på förbättringarna i mitt liv men livrädd att misslyckas – en ganska bra kombo! Kram på dig Anna!

  • Du, det låter jätteklokt att påminna sig själv om varför ibland. Det är lätt att bli övermodig och kanske tro att man än är ”botad” från suget bara för att man inte känner det just nu. Jag hoppas att du hittar tillbaka! Ha det så gott!

 10. Underbar blogg! Blir så inspirerad!
  Har ätit LCHF i ca 4 v nu och mår för första gången under viktminskning riktigt bra! Har dock en liten undran – till frukost äter jag ca 1,5 dl grekisk yoghurt som jag blandar ut med ca 1 dl grädde, blandar även i några hallon. Bra eller dålig frukost ur LCHF-synpunkt? Till detta tar jag en finn crisp med 4-5 skivor ost.
  Skulle vara kul att veta vad du tycker om min frukost!

  Vårhälsningar från mig 🙂

 11. Oj, ägg o makrill…hmm…låter väldigt enformigt? Jag tror en del, speciellt kvinnor, har svårt att gå ned med för mycket fett. Jag har dragit ned på fettet och ökat lite på kolhydraterna, och nu märker jag att kläderna sitter lösare…

  • Jag föredrar en lite större mängd kolhydrater för variationen skull och rent estetiskt blir också oerhört mycket roligare tallrikar med hjälp av några av färgglada grönsaker men jag behöver fettet för att hålla kroppen nöjd på den lilla mängden kolhydrater. Det är helt klart en nyckel i min jakt på att hålla sockersuget stånget.

 12. Jag bara älskar din blogg Anna! Återkommer ständigt in hit och kikar och blir inspirerad!
  Tack för att du delar med dej….

 13. Tackar för detta härligt tipsiga inlägg.

 14. Jag köpte Skaldemans bok och läste och lärde. Jag har ätit LCHF länge men inte gått ner i vikt så mycket på slutet. Det jag hittade i hans bok som verkligen funkar för mig är hans nya fakirvariant, ägg och makrill. Jag lever på det nu och tappar nästan 1 kg iveckan. Förutsättningen är ju att man tycker om att äta just makrill och ägg. För mig funkar det eftersom det är så enkelt, inga våndor om vad jag ska hitta på att äta eller hur mycket. När jag vill ha lite guldkant köper jag varmrökt makrill istället. Men allra viktigast är ändå att jag mår så galet bra när jag utesluter kolhydraterna, viktnedgång är mer en bonus.

 15. Tack Bertil! Ha en riktigt skön Valborg du med! Hälsa familjen så gott!

 16. Jag har precis köpt Skaldemans bok, mest för att kunna svara på frågor i ämnet. Jag har en känsla av att du skulle mycket väl kunnat skriva en egen bok i samma ämne;-)
  Trevlig Valborgshelg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s