Ett sådant där Gevaliabesök resulterade i en äppelpaj härförleden men jag gör den utan socker och med en lite annorlunda pajdeg än för tre år sedan.
Glöm bara inte att det trots ”sockerlösheten” är en efterrätt och ska avnjutas därefter, sällan och i små portioner!
Botten:
100 g smör
2 dl mandelmjöl (eller finmalda mandlar)
1 dl soyamjöl
ca 1 dl dinkelmjöl
1 äggula
ca 1 krm kardemumma
ca 1 tsk kanel
Fyllning:
2 stora fasta äpplen
Kanel
Kardemumma
Vaniljpulver
Hackade nötter
Gör så här:
Blanda ihop till pajbotten, fyll på med dinkel till du får en bra deg. Tryck ut i pajform och förgrädda i 175 grader i ca 5 minuter. Varva tunnskivat äpple med kanel, kardumma och vaniljpulver och strö till sist hackade nötter över. Grädda färdigt i ugnen, ca 15 minuter beroende på hur tjocka äppelskivorna är.
Servera med vaniljsmaksatt grädde.
Vaniljpulver…kan du förklara vad det är så jag inte misslyckas. 🙂
Javisst! Det är ett pulver av malen vaniljstånbg, dvs inget socker är inblandat men väldigt mycket mer ekonomiskt än att köpa vaniljstång. Det heter Burbon vanilla powder, jag köper mitt på ica maxi. En länk till min gammal blogg som visar en bild: http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.12929197
Å vad underbart! Jag har funderat på hur man gör paj utan socker ett tag nu skall testa när semester börjat:)
Då jag är GBP-opererad så kan jag inte äta för sött och fett. Men jag längtar fruktansvärt mycket efter en rabarberpaj eller nåt liknande med rabarber. Fettet är lätt att skära ner på, men hur skulle du göra för att få bort sockret och ändå få rabarbern ”mindre” sur. Jag tänker mig att man kan göra en smulpaj på havregryn och därmed få bort både mjöl och det mesta av fettet. Men bara rabarbern utan socker tror jag blir för surt.
Har du några tips?
Jag använder det inte själv men fusksocker kan du ju ta? Det är ju inte så ofta du äter rabarberpaj antar jag! 🙂 Det finns en sort som ska vara bra, ska kolla upp vad det heter åt dig.
Stevia heter det!
Du kan läsa mer om det (och köpa) på http://www.stevia.se/
Låter jättegott så den här måste jag prova nå’n dag 🙂
Vad tror du om man hyvlar lite smör över pajen innan man lägger på nötterna och sätter in den i ugnen?
Kram och trevlig söndag /Eva
Det låter kanon, jag inbillar mig att nötterna skulle göra sig bra under smöret med?! Ha en skön fortsatt söndag du med!
Låter underbart gott,sen jag slutade med socker och vetemjöl för ett år sedan har jag inte ätit någon efterätt eller kaffebröd, ska testa idag
Håll koll på om du reagerar med sötsug efter bara, det blir ändå en del kolhydrater sammantaget. Själv regerar jag mest på söta smaker så denna klarar jag fint!