Sockerdippar efter LCHF-måltider?

Mette har en fråga som någon kanske kan svara på bättre än vad jag kan? Kan inte minnas något sådant från min start själv.

”Jag har en fråga som jag inte vet om du hinner svara på (vet att du får massor men har inte sett denna), men jag blir glad om du vill:

Jag har nyligen börjat men får extrema ”sockerdippar” efter LCHF-måltider, skakar & darrar som bara den. Råkade du ut för det i början, eller vet du om det är vanligt? Jag vill väldigt gärna använda mig av dena här metoden för den passar mig rent smakmässigt, men är osäker på om det funkar för mig när jag får sådana reaktioner. Hoppas att det är övergående men ganska jobbigt under tiden ;-(”

14 svar till “Sockerdippar efter LCHF-måltider?

 1. Tror att dipparna orsakas av att du renar kroppen – och det kan ta ett tag. Din kropp är van att ta energi från kolhydrater och inte fett och protein i den mängden som nu och då känner du av det i någon form. Vissa mår illa, vissa blir yra, och vissa kraschar totalt. Men det borde gå över innom 3 veckor så håll ut!

  Att gå på en cleanse är nog också en bra idé så att dina tarmar kan ta upp alla närningsämnen den behöver. Vi är ju inte bara vad vi äter, utan vi är ju också vad vi absorberar och är tarmarna fulla med dåligheter kan det bli lite svårt.

  Hoppas du mår bättre nu dock.. mitt inlägg är ju ändå lite sent.
  Kram kram

 2. Hej! Intressant att hör om sockerdipparna….har jag inte hört talas om förut. Själv mår jag riktigt illa, ungefär som att jag är på väg in i en magsjuka ifall jag får i mej för mycket socker och/eller kolhydrater. Det kan jag bli drabbad av ifall jag är bjuden på mat, försöker äta enl LCFH, men kanske inte vet vad allt innehåller för nått. Dvs så har jag blivit rätt känslig på sånt!

  Anna – läser din blogg lite då och då. Håller med Milli: Du är en inspirationskälla!!!

 3. Jag har känt av samma sak. Tror det kan vara vanligt just i början av den här kosten. Och orsaken tror jag (som nån före mej) kan vara att man ätit för lite. De flesta av oss som vill ner i vikt är vana att äta lite när vi ska nedåt. Och så gör vi samma med low carb. Fel, fel… vi ska äta oss mätta även om det i början kan gå åt en hel del mat. Efter några veckor märker man skillnad i mättnad och DÅ kan man minska maten så man inte överäter och mår dåligt av det istället. Det är vad jag tror 🙂

 4. Jag får otäcka dippar om jag äter för lite mat, men då brukar jag må lite illa redan innan jag ätit. Det tog ett litet tag att komma över tröskeln att äta mer när jag inte alls kände för mat.

  En förklaring jag har hört är att proteinet i maten stimulerar insulinfrisättning, som sänker blodsockret. Det är precis som det ska. Protein stimulerar nämligen också frisättning av glukagon, som säger åt levern att släppa loss lite mer glukos för att kompensera blodsockersänkningen. Om insulinet hinner verka innan glukagonet så kan man uppleva en svacka. Kanske är detta vanligare i början?

 5. PS. Tack Anna, för inlägget!

 6. Hej Anna! Jag postar mitt inlägg i första bästa lilla rutan jag kunde hitta. Jag vill bara säga det att FAN vad imponerad jag är av din viktresa… jag blir så inspirerad!!
  Verkligen superbra blogg! Jätte trevligt att du delar med dig av recept och olika tips. Jag har testat LCHF i korta perioder men slutat då jag är så sjukt gluppsk, lat och sockerberoende… Jag önskar jag också kunde ta tag i mig själv och banka in lite självdisiplin!! För jag kan om jag vill men att få tummen ur r*ven är svårare än man kan tro.

  Långsamt men säkert har jag kommit igång med daglig träning nu, jag har försökt att inse att allt inte händer på en kväll och det tar tid att gå ner i vikt och slippa ur sin onda cirkel. Men så svårt!

  Tack för inspirerande ord och recept!! Lycka till framöver!

  Kram

  • Haha, vad skön du är! Tack så hemskt mycket!
   Fokusera på det sista, att komma ur den onda cirkeln. Kan du göra det med träningen och därmed bli motiverad att ge din kropp det den behöver för att kunna presera maximalt då så är det ju kalas!
   Varmt lycka till även till dig! 😀

 7. Jag har provat LCHF tidigare och då fick jag inte alls den reaktionen – men gick inte heller ner så mkt i vikt & sedan slutade jag av en massa andra anledningar så det blev inte så långvarigt även om det KÄNNS rätt.

  Senast detta hände åt jag färsbiff stekt i smör, creme fraiche, fetaost & grönsaker – superskakig efteråt. Händer inte varje gång men kan säkert kopplas till att det är nytt för kroppen, eller för lite fett (fast så känns det ju inte, men kan prova). Ska försöka att inte ha bråttom, blir bara lite extra fundersam av sådana blodsockerfall eftersom vi har diabetes i släkten – men hoppas SÅ att detta ska fungera. Tack snälla för alla era svar, jag var mest nyfiken på om det händer ofta för andra och det är toppen med era tips. Gärna fler om ni har!

 8. Det skulle nog vara lättare svara om du kunde skriva exakt vad du ätit när du fått dina dippar.
  Första gången jag gick in i Ketos mådde jag pyton, trött,snurrig, illamående så fort jag ätit och aptitlöshet. Det gick som tur var över efter ett par dagar.
  Det är inte omöjligt att det är något liknande du känner (fast lite andra sympton) i såfall kommer det gå över när kroppen lärt sig använda ketoner som bränsle och inte bara glukos.

 9. Hmmm, är du helt i början, så är det nog inte ovanligt alls eller om man gör ett för långvarigt snedsteg. Om jag t.ex. skulle käka friterad kinamat, då blir jag helt slut, fullständigt svag i lederna o lite skakig, men det är nog bukspottkörteln som får spel. När jag är riktigt rätt på det, då svettas jag efter maten, då vet jag att förbränningen är på högvarv, tyvärr upplever jag inte det så ofta. Men ha inte bråttom LCHF:andet, jag har kört i 2 år nu, har tappat 15kg, men borde tappa 15 till, men det sitter hårt inne, men jag har o andra sidan inte bråttom o jag mår så förbannat bra av det, så det är ingen fara alls, jag njuter mina hälsovinster o maten, den riktiga maten.

 10. Jag var skakis ibland efter måltid men det försvann efter några dagar. Jag kopplade det med att kroppen hade kolhydratsabstinens. Förra året var jag fruktansvärt seg istället, det är annorlunda denna gång.

  /Heléne

 11. I borjan hade jag ocksa en konstig darrning inne i kroppen, tom i huvudet och trott. Det gick over. Jag har hallt pa sedan borjan av sept. Fuskar jag och far i mig for mycket kolhydrater genom frukt, nagon brodskiva eller rott vin sa kan dessa darrningar i kroppen komma tillbaka ibland. Detta har ocksa oroat mig lite och skulle vilja veta vad det beror pa. Mar annars bra och mycket battre i magen. Lycka till.

 12. Mina ”sockerdippar” försvann när jag började med LCHF. Men kolhydratabstinens kan nog ge en hel del konstiga reaktioner i början. Tack och lov brukar det gå över efter ett par veckor. Annars brukar ett vanligt ”nybörjarfel” vara att man äter för lite fett så att man får i sig för lite energi helt enkelt. Testa med att lägga ett par extra smörklickar på maten och se om det hjälper. I alla fall gör det ingen skada;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s