Ädelostgratinerad kålpudding med lingonchutney
500 gram köttfärs
½ huvud strimlad vitkål
1 gul lök
Drygt ½ tsk salt.
1 krm mald kryddpeppar
2 krm grovmald svartpeppar
1.5 köttbuljongtärning
2 dl vatten
100g ädelost
0.75 dl creme fraiche
Lingonkompott:
½ dl lingon eller 2 msk rårörd lingonsylt.
½ finhackat äpple
½ tunnt skivad röd lök
1 msk balsamvinäger
2 msk vatten
1 nypa grovmalen svartpeppar
1 msk smör
Blanda köttfärsen med salt och kryddor och rör ner kål och lökblandningen.
Lägg blandningen i en ugnssäker form. Rör ut buljongen i vattnet och häll över köttfärsen. Mixa osten med creme fraiche och klicka över puddingen, bred ut i ett tunt lager.
Grädda i ca 40 min.
Gör under tiden lingonkompotten:
Skiva lök och finhacka äpplet. Stek dem mjuka i rikligt med smör, lägg ner lingonen. Slå på balsamvinägern och späd med vattnet. Låt koka ihop till det blir lite simmigt.
Jag tänker mig att detta gör sig jättebra med älgfärs och chevreost med. Ska testas nästa gång om ingen av er hinner före? 😉 Förövrigt så är det omöjligt att få kålpudding att se så smakligt ut som den är… Kanske lite soja i för färgens skull?
Denna kålpudding med lingonchutney är fortfarande en stor favorit hemma 🙂❤️ Sedan några år tillbaka har jag använt mig av Anammas Vegofärs istället (som jag steker och har soja i för färgens skull) och det blir supergott 😋 Tack Anna för ett superbra recept 🙏🏼❤️
Ser riktigt gott ut:-) Men vilken sorts ädelost använder du? Är själv inte så hemma på de ostarna, så vet inte vilken som lämpar sig. Kan man annars byta ut den till ngn annan ost?
(radera gärna mitt förra inlägg, då jag glömde bocka i rutorna nedan)
Den blev supergod och kommer att vara en favorit länge!!!
Åh vad roligt att höra! 😀
Hej!
Det där var jätte gott. Var lite osäker på om jag skulle steka köttfärsen innan ugnen, så blev en kombination med lite stekt. Blev i alla fall smaskigt och enkelt var det!
Du behöver faktiskt inte steka den innan men det är nog därför rätten blir så blek utan soja så orkar man så varför inte?!
Jag älskar kålpudding så jag tyckte det där såg riktigt skitgott ut.