Fredag, då måste man väl äta kyckling?
Ikväll blir det tapas på middagsbordet men jag är lite trött på de tunga vitlöksdoftande spanska rackarna så jag trotsar hösten utanför fönstret och väljer lite fräschare smaker och ett lättare vin med sköna bubblor idag. Favoriten på bordet är denna:
(Nu ska den in i kylen och få suga i sig alla smakerna men jag ska göra vad jag kan för att hinna med ett foto innan vi slukar den ikväll…)
Citronkyckling med äpple och honung:
2 kycklingfilér (Räkna med ½ kycklingfilé per gäst om du har fler tapas.)
Citronskal av 1-2 citroner
½ kruka färsk thaibasilika
1 litet rött äpple
2 tsk honung
1 msk smör
Chiliflakes efter smak och tycke
Salt
Gör så här:
Salta kycklingen, fega inte med mängden. Finhacka basilikan men spar lite tjusiga blad till dekoreringen. Riv skalet av citronen, spara gärna liten del för dekorering här med. Fihacka äpplet.
Värm honungen lite om du inte använder flytande och lägg ner citronskalet och äppelbitarna, smaka av med chiliflakes och eventuellt med juice av citronen. Citronen ska bryta igenom honungen ordentligt, chilin däremot kan bara få anas i bakgrunden.
Det går att grädda dem direkt men mår gott av att få ligga till sig lite i kylskåpet.
Stek filérna i smörsmord ugnsform, ca 25 minuter i 200 grader. (Jag klickar över lite smör strax innan den börjar bli färdig. )
Jag föredrar att låta den här rätten svalna och servera kycklingen tunnskivad och ihoprullad på fat dekorerat med basilikablad, långa strimlor av citronskal och äppelskivor, (lite citronsaft håller skivorna fräscha och skala för guds skulle inte äpplet!) men du kan förstås äta den varm som en middag med. Jag är säker på att vinet smakar lika bra till då med.
Ha en god fredag så länge!
MUMS!!
Mums!
Låter gudagott!
Mamma Mia